A felhasználói elégedettség építőkövei

A digitális korszakban a felhasználói élmény alapvető szerepet játszik a sikeres online felületek és alkalmazások megalkotásában. Ha a felületet nem kényelmes használni, nem meggyőző, a felhasználók elpártolnak tőle.
A felhasználói elégedettség építőkövei

Ebben a cikkben gyakorlati tanácsokat kapsz a weboldalak és alkalmazások megtervezéséhez. Összefoglalom, hogyan lehet az impulzivitást elérni és hatékonyan vezetni a felhasználót a kívánt műveletek elvégzése felé.

Amikor egy könnyen kezelhető, áttekinthető weboldalt vagy alkalmazást használsz, nem gondolkodsz azon mennyi munka és milyen tervezési folyamat áll mögötte. Azonban a felhasználói felület tervezése és az áramvonalas navigáció megalkotása alapvetésnek bizonyul a minőségi brand élmény szempontjából. Ebben a cikkben kibontjuk kicsit a tudatos webdesign tervezés témakört és sorra vesszük a kivételes minőségű weboldalak elkészítésének alappiléreit.

Adatokra és analitikára épülő célzott marketingkommunikáció. A brandélmény tudatos alakításának gyakorlata UX, UI design tervezés segítségével.

A UX, UI jelentése

Egy tanulmány szerint a felhasználók 88%-a kevésbé tér vissza olyan weboldalra, ahol rossz tapasztalatokat könyvelt el. Ez kiemeli a felhasználói élmény, angolul User EXperience (UX) és a felhasználói felület, angolul User Interface (UI) jelentőségét. E kettő szakmai fogalom a kulcs, hogy a felhasználó könnyen és hatékonyan érje el a célját az oldalon vagy épp a számára hasznos információt megtalálva a megoldás irányába mozduljon el. A felhasználói útja során megtapasztalt élményei döntő hatással lehetnek arra, hogy az adott felületen marad-e, visszatérő látogatóvá válik-e vagy épp pozitív élménnyel távozva a márkahűség alapköveire lépett.

A UX és az UI designer tevékenység egy rendkívül összehangolt munka a marketing folyamat során. A UX tervezés számításba veszi a felhasználói igényeket és megalkot azok szerint egy átfogó információs struktúrát, az UI tervezési fázis pedig ezeket figyelembe véve építi fel a látványt.

A felhasználói elégedettség építőkövei

A UX és a UI közötti alapvető különbség

A UX tervezés a termék vagy szolgáltatás használatának átfogó élményére összpontosít. A hitelesség felépítése iránti igény mentén határozza meg analitikus módon a tartalmi stratégiát és az általános érzelmi reakciót, amit a márka kiváltani kíván.

A UI tervezés ezzel szemben kifejezetten a termék vagy szolgáltatás vizuális szemléltetésére és a kapcsolódás során létrejövő interakciókra összpontosít, melyeket a grafikai elemek, a tipográfia, a színpaletta és például a funkciógombok támogatnak meg.

A felhasználói elégedettség építőkövei

A UX létjogosultságának a kulcsfontosságú aspektusai

Felhasználói elégedettség és márkahűség

A jól kialakított UI design a részletek összehangoltsága, illetve a gondos marketingtervezés révén a funkcionalitáson túl a látogató érzelmeire is összpontosít. Ezáltal a márkával egyfajta mélyebb kötődés alakul ki, mivel olyan hangot szólaltat meg az egymással harmonikus elemek és a képi illusztrációk stratégiai alkalmazásával, ami képes hathatósan erősíteni a marketing üzenetet és a márkaidentitást. Mindezek alapján kijelenthető, hogy a színek, a formák és a tipográfia által teremtett benyomás, azaz a megjelenés egysége létrehoz egy összehangolt élményt, ami hozzájárul az elégedettséghez, távlatokat tekintve pedig segíthet a látogatóknak azonosítani a brandet.

Konverziók, azaz számokban mérhető üzleti siker

Az online értékesítés, valamint a szolgáltatások interneten való láthatóságának megteremtése során a konverziók, azaz mérőszámok növelése alapvető cél a digitális jelenlét fejlesztése során. Ezek mutatják meg, hogy a látogatók milyen arányban válnak egyszerű érdeklődőkből aktív ügyfelekké. Ha nincsenek iránytűként szolgáló mérési mutatók, akkor a marketing tevékenység torz kiértékelései vakvágányra vezethetnek, ami az online stratégiák optimalizálását és az üzleti célok elérését hátráltatja.

A konverziós cselekvések nagyon változatosak lehetnek attól függően, hogy az adott weboldal vagy alkalmazás céljai mik. Íme néhány példa:

 • vásárlás,
 • feliratkozás,
 • regisztráció,
 • ajánlatkérés,
 • lead generálás (pl. csalitermék letöltés, űrlap kitöltés),

tehát konkrét cselekvésbe terelés. Azt, hogy a felhasználók hogyan élik meg egy márka interakcióit, közvetlen hatással van arra, hogy milyen képet alkotnak róla.

Versenyképesség a konkurenciával szemben

Az online piactéren való versenyképesség eléréséhez és megtartásához elengedhetetlen az attraktivitás, a pozícionáltság és a folyamatos fejlesztés. Az élménytervezés kontextusában lényeges megemlíteni az egyre növekvő mobilhasználatot, ami alapvető elvárásként határozza meg, hogy a látogatóknak minden eszközön való kifogástalan élményt kell kapniuk. Ennek eléréséhez kritikus jelentőségű a reszponzív (mobilbarát) webdesign kialakítása, ami képes alkalmazkodni a különböző képernyőméretekhez.

A kedvező pozíciók elérése, megtartása és továbbfejlesztése az online térben a termékfejlesztésen keresztül valósulhat meg, ami összehangolt folyamatot jelent a UX, UI stratégia rendszeres frissítésével. Ez meghatározó tényező abban, hogy a márka kövesse a trendeket és készen álljon az új kihívásokra való gyors reagálásra. A célcsoport és a piac igényeihez való folyamatos alkalmazkodás által pedig egyre inkább megerősíti pozícióját.

A felhasználói elégedettség építőkövei

Az UX, UI üzleti értéke nemzetközi vállalatok példáján szemléltetve

 • Az Amazon a UI design folyamatos fejlesztésének eredményeképpen egy másodperccel jobb oldalbetöltési idővel 1%-os konverziós növekedést tud elérni.
 • Az Apple termékek és szolgáltatások iránti hűség, valamint a prémium kategóriába sorolás részben a kiváló UX design eredménye.
 • Az Etsy a keresési funkció javításával 20%-kal növelte az eladásokat.
 • Az Airbnb vagy a booking.com platformja egyszerűvé teszi a szálláshelyek keresését és foglalását. A felhasználóbarát design hozzájárult e márkák gyors növekedéséhez és globális sikeréhez.
 • Az Uber az applikációja egyszerűsítésével és a sofőrökkel való kommunikáció javításával optimalizálta a felhasználói élményt.
 • A PayPal egy A/B teszt során 30%-kal növelte a konverziós rátát azáltal, hogy egyszerűsítette a fizetési folyamatot.
 • A LinkedIn a mobilalkalmazásának optimalizálásával 35%-kal növelte a felhasználói aktivitást.
 • Az éttermek önkiszolgáló kioszkjai szintén gyorsabbá és kényelmesebbé teszik a rendelést, és egyben csökkentik a munkaerőköltségeket.
 • Az IKEA weboldala és katalógusa tele van inspiráló ötletekkel és képekkel, amelyek segítenek a vásárlóknak elképzelni a termékeket a saját otthonukban. 
 • A Lego weboldala kreatív platformként interaktív játékokkal és építési útmutatókkal van tele, amelyek lekötik a gyerekeket és minőségi időt biztosíthatnak a felnőtteknek, ha együtt építenek a gyerekekkel és átélhetik a közös alkotás örömét. Ez növeli a márka iránti elköteleződést és a vásárlási szándékot.
 • A Tinder egyik legnagyobb erőssége az alkalmazás használatának könnyedsége. A "jobbra húzás" a szimpátia, a "balra húzás" az elutasítás – ez az egyszerűség teszi az alkalmazást addiktívvá.
 • COVID idején számos hazai bevásárló központban fejlesztették az érintésmentes fizetési opció alternatívájaként az online bevásárlás lehetőségét, hogy minimalizálják a fizikai kontaktust.
 • A MediaMarkt mobilalkalmazásának letöltési száma 2023-ban elérte a 10 milliót. A vásárlók 40%-a használja a mobilalkalmazást a vásárláshoz.

A felhasználói elégedettség építőkövei

Hogyan mérhetjük a fejlesztések sikerességét?

Ehhez szükség van egy teljesítménymutatóra, ami a befektetés hatékonyságának számszerűsítésére szolgál. Ez a szakmában ismeretes ROI (Return on Investment) néven fut. Magyarul a befektetés megtérülését jelenti.

A ROI kiszámítása úgy történik, hogy a befektetésből származó nyereséget elosztjuk a befektetés költségével, majd megszorozzuk 100-zal:

ROI (%) = (Nyereség - Befektetés költsége) / Befektetés költsége × 100

Példa

Tegyük fel, hogy 500.000 Ft-ot fektettél be egy hirdetési kampányba.

A befektetés eredményeként 1.000.000 Ft-os bevételre tettél szert.

Ekkor a ROI a következő lenne: (1.000.000 - 500.000) / 500.000 * 100 = 100%

Fontos kiemelni, hogy sok beruházás megtérülésének kiszámításához a bevételek jelenértékének kiszámítása is szükséges lehet, hogy pontos képet kapjunk.

Bevált UX gyakorlat a konverzió-orientált weboldalak létrehozásához. Azaz a HOGYAN!

A magával ragadó felületek létrehozásához elemi szükséglet megismerni a látogatók igényeit és viselkedését. Ezáltal az oldal célcsoportra optimalizált stratégia szerint építhető fel mind grafikailag, mind pedig szövegezésileg, aminek hozadéka, hogy növekszik a felhasználók elégedettsége az oldalon való tartózkodás időtartama alatt.

Kutatás és tervezés

Az első és legfontosabb lépés a pozicionálás, amikor meghatározod kiket akarsz megszólítani. Megpróbálod megérteni, hogy kik lehetnek a potenciális ügyfeleid, milyen problémákkal szembesülhetnek, és hogyan segíthet nekik a terméked vagy szolgáltatásod. Marketing kommunikációdnak erre kell épülnie.

SEO-barát, célzott és releváns tartalom

A látogatókat informatív és érdekes tartalmakkal vonzhatod be és győzheted meg, hogy amit Te kínálsz, az a legjobb megoldás a számukra. De hogyan érdemes a tartalom megírásába belekezdeni? Tudatos tartalommarketinggel. Ez alatt én a keresőoptimalizásra (SEO) épített struktúrálást és tartalomgyártást értem, ami segít abban, hogy a tartalmad ne csak vonzó és érdekes, hanem könnyen megtalálható legyen a keresőmotorok számára is. Egy jól megtervezett weboldal profi keresőoptimalizálással, jelentős segítséget nyújthat a reklámra fordított kiadások és a marketingre fordított idő csökkentésében. Az emberek ugyanis az organikus elérés útján is rátalálhatnak az adott szolgáltatásra vagy termékekre.

Hogyan ösztönözhetsz cselekvésre?

Ahhoz, hogy egy profi felület vonzó és a felhasználók számára könnyen használható legyen, elengedhetetlen a tartalom áttekinthetősége, struktúrába rendezése is. Az egyszerű navigáció, a tartalmak, információk logikus rendszere, hierarchiája, valamint a jól elhelyezett és megfogalmazott címsorok, illetve a cselekvésre ösztönző CTA (Call To Acton) gombok használata mind segítik a proaktív figyelemvezetést.

A felhasználói elégedettség építőkövei

A mesterséges intelligencia forradalmasítja a márkahűség építését

A felhasználói felület tervezése izgalmas és folyamatosan fejlődő terület, ezért érdemes lépést tartani a legújabb trendekkel és AI alapú eszközökkel is.

Az AI chatbotok segíthetnek a weboldalad tartalmának optimalizálásában, hogy a látogatóid és egyúttal a keresőmotorok számára is értékesebbnek bizonyuló tartalmat tudj készíteni, ezáltal javítva a weboldalad rangsorolását a Google-ben. Korábban írtam egy cikket arról, hogyan alakítja át a  mesterséges intelligencia (MI) rohamos fejlődése a honlapkészítés metodikáját és nyit új távlatokat a márkahűség kialakításában.

Az MI ezen a téren pedig felbecsülhetetlen segítséget nyújthat számodra. A ma elérhető AI eszközök lehetőségei révén egyre színvonalasabb, izgalmasabb márkaélményt lehet nyújtani. Az AI inspirálta tartalomgyártás dinamikus reakcióképességet kínál a látogatók igényeire, illetve az UX további finomításához.

A UX tervezés, mint hozzáadott érték

Az adatokra és analitikára épülő célzott marketingkommunikáció súlyponti szerepet játszhat a változó szükségletekhez és versenytársi kihívásokhoz való rugalmas alkalmazkodásban. Ezen okok miatt a brandélmény tervezésének létjogosultsága kardinálissá válik azon vállalkozások és márkák életében, melyek hosszútávon kívánnak eredményesen és költséghatékonyan működni. Ha úgy érzed nem rendelkezel megfelelő szaktudással vagy túl sokat kísérleteztél már az időd és pénzed rovására, vedd fontolóra szakértő megbízását.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk az online jelenléted szakszerű kialakításában és professzionális felhasználói élmény felépítésében!

A bejegyzés szerzője:

Pintye Andrea

online marketing tanácsadó és stratéga

További honlap, webdesign, ui, ux cikkeink

Szeretnél profi online jelenlétet, de nem tudod mitől jó egy honlap? Van honlapod, de nem vagy benne biztos, hogy a struktúrája vagy a megjelenése optimális a felhasználóid igényeit tekintve? Íme pár tipp!

Garantált minőség

Minden munkafolyamatunkat arra építjük, hogy az elvállalt projektbe minden tudásunkat beletehessük. Nyugodt lehetsz, hogy árban és minőségben a legjobbat kaptad, nem fogy el a tudásunk munka közben, számíthatsz ránk évek múlva is, akárcsak a többi ügyfelünk.

Dolgozzunk együtt!

"Ne feledd: csak egyszer kelthetsz első benyomást!"