2021-es Google Core Web Vitals algoritmus frissítés útmutató

A felhasználói élmény jelentősége a rangsorolásnál.
2021-es Google Core Web Vitals algoritmus frissítés útmutató

Azt már régóta tudjuk, hogy a Google számára az oldalon található tartalom és a linkek kiemelten fontos szerepet játszanak a rangsorolás kialakításában, azonban ezek mellé most betársul az oldalélmény értékelése is.

A Google 2020 május végén jelentette be, hogy új algoritmus frissítés érkezik 2021-ben.

Épp ezért ebben a cikkben a Google legújabb Core Web Vitals (page experience) algoritmus frissítésről lesz szó. Átbeszéljük, hogy mire számíts a jövőben, mire kell odafigyelni és mit kell tenned ahhoz, hogy ne essenek vissza az organikus helyezéseid.

Mi az a Google Page Experience?

A page experience vagy magyarul oldal élmény mutatók valós felhasználói adatok alapján mutatják meg a weboldal teljesítményét. Bár oldal élmény mutatók már korábban is befolyásolták egy weboldal helyezéseit például a betöltési sebesség, HTTPS protokoll és a mobilbarát verzió. Azonban ezek mellé most 3 új metrika is becsatlakozik, vagyis 2021-től sokkal nagyobb szerepet fognak kapni a felhasználói ‘visszajelzések’, mint ezelőtt.

Betöltési sebesség

Az oldal betöltési sebessége közvetlenül nagyon minimális szerepet kap rangsorolás kialakításában, azonban felhasználói élmény szempontjából már komoly gondokat tud okozni. Mérések alapján, ha az oldal betöltési ideje 1 mp-ről 3 mp-re nő, a visszafordulási arány 32%-kal emelkedik, ha viszont 6 mp a betöltési idő, ez a szám már 106%-ra nő.

HTTPS protokoll

Még most is rengeteg olyan weboldal jelenik meg a Google első találatai között, amelyek nem rendelkeznek érvényes SSL tanúsítvánnyal. Könnyű belátni tehát, hogy nem ez a legfontosabb elvárás SEO szempontból, amikor egy oldalt rangsorol a Google. Azt viszont fontos kiemelni, hogy ha két weboldal közel azonos tartalommal, felépítéssel és linkhálózattal rendelkezik lehet, hogy pont ez az apróság lesz az a plusz, amiért az algoritmus előrébb sorolja majd a weboldalt.

Mobilbarát verzió

Mivel a mobilos felhasználók száma már 2014-ben meghaladta az asztali gépen böngészők számát, így Google-nek is lépnie kellett. 2020 elején jelentette be, hogy most már hivatalosan is a mobilbarát verziót tekinti elsődlegesenek. Vagyis a botok a feltérképezéshez és az indexeléshez is a weboldal mobilbarát verzióját használják. Épp ezért kiemelten fontos, hogy a honlap felülete reszponzív és mobilbarát kialakítású legyen és minden tartalom a megfelelő felbontásban és méterben jelenjen meg.

First Input Delay

A 2021-es algoritmus frissítés első eleme a FID vagyis az első interakciótól számított válaszkésés. A FID azt vizsgálja, hogy a látogatók interakciójára milyen gyorsan reagál az oldal. Az értékét egy időtényező jelzi, ami a kattintás / koppintást-tól számított válaszreakció alapján van meghatározva. Vagyis ha valaki rákattint egy gombra az oldalon a Google figyeli, hogy mennyit kell várnia a látogatóknak ahhoz, hogy történjen valami.

Ezt a tényezőt a legtöbbször az oldal betöltési sebessége és a tárhelyszolgáltató által használt szerverek sebessége határozza meg. A FID optimális értéke 100 ms vagy annál kisebb, ugyanakkor 300 ms feletti érték már javításra szorul, legalábbis a Google legfrissebb jelentése szerint.

fid

Cumulative Layout Shift

A CLS a második új tényező, ami az oldalon található elrendezés összmozgását vizsgálja. A mozgás alatt az oldalon található elemek beúszására, eltűnésére és megjelenésére gondolok. Vagyis ha az oldal betöltése közben például lejjebb ‘ugrik’ egy gomb és a felhasználó emiatt rossz helyre kattint, az már rossz felhasználói élményt eredményezhet.

Akár egy az oldalon hirtelen megjelenő plusz elem is rossz felhasználói élményt okoz, épp ezért ezeket a ‘hibákat’ most már a Google is szűrni fogja. Az optimalis CLS értéke az 0,1 vagy az alatti, a 0,25 vagy a feletti érték pedig már rossznak számít a Google szemében. Az értékek egyébként 0-1 között mozoghatnak, ahol a 0 azt jelzi, hogy nincs semmiféle mozgás az oldalon, az 1 pedig a legtöbb mozgást.

cls

Largest Contentful Paint

Az utolsó page experience faktor az LCP, vagyis az oldal fő tartalmának betöltési ideje. A fő tartalom alatt a honlapon megjelenő legnagyobb kiterjedésű elemre kell gondolni például egy kép, videó vagy valamilyen nagyméretű szövegtömb. Az LCP összességben egyébként megegyezik az eddig is ismert betöltési sebességgel, ami 2,5 mp alatt jónak és 4 mp felett pedig rossznak mondható. Az LCP-t elsősorban az oldalon használt nagyméretű képek, CSS és Javascript fájlok megjelenítése valamint a szerver válaszideje befolyásolja, épp ezért jövőben érdemes erre a területre még jobban odafigyelni.

lcp

Core Web Vitals ellenőrzése

A frissítés 2021-től aktív, és a Google Search Console felületén ‘Alapvető webes vitals-mutatók’ néven is elérhetőek az új mutatók. Épp ezért minden weboldal tulajdonos ellenőrizni tudja, hogy jelenleg milyen szinten áll az oldal és mit kell még fejleszteni, ahhoz, hogy a honlap a jövőben is megfeleljen a követelményeknek. Egy weboldal esetében egyébként simán előfordulhat, hogy az oldalak nagy része sárga és piros zónába fog esni, ezeket az oldalakat érdemes átnézni és megvizsgálni, hogy mi okozza a problémát.

Akár a versenytársak weboldalait is egyszerűen ellenőrizni tudod a Google PageSpeed Insights eszközzel, ugyanis a Search Console is innen gyűjti be a honlapod adataid.

pagespeed-insigths

Összegzés

Azt, hogy a page experience algoritmus frissítés mennyire fogja, befolyásolni a helyezéseket egyenlőre nem lehet tudni. Az viszont biztos, hogy továbbra is az oldal tartalma lesz a legfontosabb rangsorolás szempontból, ugyanakkor a mostani frissítést sem szabad teljesen figyelmen kívül hagyni. A Google ezelőtt még soha nem jelentette be előre, hogy mikorra várható új algoritmus frissítés, azonban most fél évvel előre jelezte, hogy minden weboldal tulajdonosnak legyen elég ideje felkészülni. Fontos, hogy az core web már aloldal szinten fogja vizsgálni a honlapot vagyis lehet, hogy lesznek olyan oldalak, amelyek megfelelnek és lesznek olyanok amelyek nem.

A frissítés mindenképp hasznos lesz, hiszen a Googlenek is az célja, hogy a felhasználók minél jobb, gyorsabb és átláthatóbb weboldalakat kapjanak a találati listában. Ha pedig a felhasználók elégedettek, továbbra is ezt a keresőt fogják használni, ami a Googlenek sem utolsó szempont.

A cikk szerzője: Salánki Dániel - seolabor.hu

A bejegyzés szerzője:

Pintye Andrea

online marketing tanácsadó és stratéga

További honlap, webdesign, ui, ux cikkeink

Szeretnél profi online jelenlétet, de nem tudod mitől jó egy honlap? Van honlapod, de nem vagy benne biztos, hogy a struktúrája vagy a megjelenése optimális a felhasználóid igényeit tekintve? Íme pár tipp!

Garantált minőség

Minden munkafolyamatunkat arra építjük, hogy az elvállalt projektbe minden tudásunkat beletehessük. Nyugodt lehetsz, hogy árban és minőségben a legjobbat kaptad, nem fogy el a tudásunk munka közben, számíthatsz ránk évek múlva is, akárcsak a többi ügyfelünk.

Dolgozzunk együtt!

"Ne feledd: csak egyszer kelthetsz első benyomást!"