Mitől lesz jó egy honlap?

Egy UI, UX designer több szempontot is figyelembe véve tekint egy honlapra, ezért e cikkben kivitelezői nézőpontból fogom megközelíteni a minőségi honlap készítés témáját. Íme a weboldal készítés folyamata profi webdesigner értékrendje szerint.
Mitől lesz jó egy honlap?

Honlapkészítés során is érvényes a mondás, miszerint a minőség a részletekben rejlik, épp ezért a weblap készítés lépései, illetve a munkafolyamat minden állomása nagy alaposságot igényel mind az ügyfél, mind a designer és a programozó oldaláról.

Egy weblap grafikája ugyan lehet igényes, képileg megnyerő és tény hogy egy látványos, modern webdesign felkelti a látogatók figyelmét az első benyomás pozitív erejével felvértezve, ám a funkcióját hatékonyan betöltő honlap elkészítése nem csak ennyiből áll. Nem elég ugyanis, ha valaki odatalál az oldalunkra. Honlapunknak meg kell felelnie a felhasználók igényeinek, a felgyorsult világ követelményeinek és a Google rangsorolást befolyásoló elvárásainak. Alább igyekszem minél több dolgot felsorolni, melyek véleményem szerint segíthetnek neked rálátni arra, hogy mitől is lehet igazán jó egy honlap.

UI, UX irányelvek mentén kialakított webdesign

Az általunk készített, tartalomhoz és oldalstruktúrához igazított webdesign kialakításakor lényeges, hogy legyen egy olyan gondosan megtervezett, informatív, felhasználók számára értékes tartalom, mely alapján fel lehet építeni egy olyan webdesignt, ami a későbbiek során bármikor rugalmasan módosítható, frissíthető kompromisszumok nélkül. Ennek a tartalomnak a kidolgozásában persze segítünk.

Technikai SEO és marketing fókuszú webergonómia

A következetes, logikusan felépített – keresőoptimalizálást támogató – honlap struktúra segít, hogy egyértelmű legyen a honlapra érkező látogatóknak a navigáció. Az a tapasztalat, hogy mindenki szeretne egy minden szempontból tökéletesen működő, funkcióját tekintve is jól szuperáló honlapot, viszont amint a konkrét célok meghatározása kerül szóba, gyakorta falba ütközünk. A közös munka során az elakadást igyekszünk feloldani olyan gondosan összeválogatott kérdésekkel, melyek segítenek körvonalazni azokat az értékeket, melyek az építkezés alapját képezhetik. Ez egy afféle előkészítő fázis.

Mitől lesz jó egy honlap?

Egyedi kódolásban rejlő rugalmasság

Nem teljesen kiforrott marketing célok esetén az esetleges későbbi tartalombővítés pl. egy Wordpress alapú honlap esetén problémás is lehet, de az általunk preferált egyedi kódolás garancia arra, hogy a honlap bővítése kompromisszumok nélkül megvalósítható legyen. Alapos marketing stratégiai tervezés, valamint a jövőbeli célok pontos meghatározása esetén egyébként általánosan kijelenthető, hogy a weboldal struktúráját és megjelenését nem kell drasztikus átalakításoknak alávetni esetleges komolyabb funkcióbeli bővítések igénye esetén sem. Talán felmerül benned lényegi információ-e ez? Igen, ugyanis számos ügyfelünk belefutott abba – mielőtt ránk talált –, hogy a korábbi honlapjuk nem bírta el azokat a módosításokat, melyek igényként felléptek. Tanulság: honlapkészítés előtt kérdezd meg a webfejlesztőt, hogy a honlap akár funkcióbeli bővítésére van-e lehetőség. 

Hiteles, minőségi saját képek vagy jogtiszta stock illusztrációk

Fontos szempont hogy az oldalon felhasznált fotók legyenek meggyőzőek, jó felbontásúak, hűen tükrözzék a terméket, szolgáltatást, illetve magát a céget is. Ez lényeges az első benyomás miatt is, hiszen a minőségi képek a jó szövegezéssel szimbiózisban képesek arra, hogy bizalmat ébresszenek a látogatókban. Szolgáltatások prezentálásakor a minőségi referenciafotók készítésére is érdemes figyelmet fordítani. Amennyiben nem rendelkezel elegendő mennyiségű saját fotóval vagy szükséged van további illusztrációkra kifogástalan minőségben, lehetőséged van jogtiszta képeket vásárolni képgyűjteményekből. Manapság divatosak az egész képernyőt kitöltő image képek. Amennyiben ezeket te is preferálod, feltétlenül nagy felbontású fotókkal kell dolgozni. 

Nem másolt, hanem egyedi, személyre szabott, felhasználóknak releváns tartalom

Mind webshop, mind bemutatkozó jellegű honlap készítése esetén lényegi tényező az informatív, felhasználói keresésekre reagálni képes Google-barát weblap tartalom. A látogatók információszerzési folyamatában ugyanis a jó szöveg szükségszerű ahhoz, hogy a találati listában egyáltalán láthatóvá válj. 

Tökéletes megjelenítés minden eszközön

Ma már számtalan eszközről netezhetünk, mint például tv, telefon, tablet, laptop, pc. A felsorolt eszközök felbontása és kijelzőmérete különböző. A tökéletes  megjelenés azonban mindenhol nélkülözhetetlen. Nos éppen ezt biztosítja a reszponzivitás. A reszponzív webdesign szerint létrehozott weboldalak igazodnak minden kijelzőhöz. Ez tulajdonképpen ma már egy alapvető elvárás a honlapokkal szemben és a Google rangsorolási tényezői között is szerepel. Amennyiben a reszponzív weboldal jelentése számodra nem egyértelmű, részletesebben kifejtem a témát az e mondatban linkelt cikkben.

Amennyiben honlapkészítés előtt állsz, de tanácstalan vagy, hogy a weboldal készítő cégek közül kire essen a választásod vagy, hogy egyáltalán kiktől kérj be ajánlatot, bíztatlak, hogy vedd fel velünk a kapcsolatot és beszélgessünk az elképzeléseidről. Ismerjük meg egymást!

A bejegyzés szerzője:

Pintye Andrea

online marketing tanácsadó és stratéga

További honlap, webdesign, ui, ux cikkeink

Szeretnél profi online jelenlétet, de nem tudod mitől jó egy honlap? Van honlapod, de nem vagy benne biztos, hogy a struktúrája vagy a megjelenése optimális a felhasználóid igényeit tekintve? Íme pár tipp!

Garantált minőség

Minden munkafolyamatunkat arra építjük, hogy az elvállalt projektbe minden tudásunkat beletehessük. Nyugodt lehetsz, hogy árban és minőségben a legjobbat kaptad, nem fogy el a tudásunk munka közben, számíthatsz ránk évek múlva is, akárcsak a többi ügyfelünk.

Dolgozzunk együtt!

"Ne feledd: csak egyszer kelthetsz első benyomást!"