Minőségi felhasználói élmény minden eszközön

Bár mind a nyomtatott anyag, mind a webes számtalan lehetőséget biztosít, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és korlátai.

A web egyik legfőbb erőssége a rugalmasság. Változhat a képernyő, a böngésző mérete, lehet álló vagy fekvő a formátum, állítható a betűméret.

Minőségi felhasználói élmény minden eszközön

Ezt a fajta rugalmasságot képes javára fordítani a szakszóval reszponzív grafikának nevezett, gyorsan terjedő technikai megoldás. Többféle felhasználói forgatókönyvnek megfelelően is működik, hiszen a monitoron kívül megjelenítésül szolgálhat manapság számtalan eszköz, mint pl. telefon, tablet vagy a televízió.

Ahány eszköz, legalább annyiféle képernyőfelbontás. A weboldalnak épp ezért mindenhol kifogástalanul kell megjelennie. Hogy mit is értünk ez alatt?

Röviden összefoglalva azt, hogy a weboldalunk szélessége és magassága, ezáltal a tartalom is a felhasználó által használt kijelző méretéhez igazodik, ezáltal megkönnyítve az olvashatóságot, áttekinthetőséget, navigációt. Korszerű, reszponzív kialakítású honlap esetén szükségtelenné válik például a tartalom nagyítása vagy kicsinyítése. Ennek a sokszor felesleges és bosszantó műveletnek a kiiktatásával mobilos böngészéskor jelentősen nő a felhasználói élmény, kényelmesebbé válik a navigáció.

A kijelzőkön való optimális megjelenés miatt a struktúra kidolgozásakor a grafikát illetően többnyire kompromisszumokat kell kötni. A reszponzív kialakítás éltre hívja az aktuális trendeknek megfelelő letisztult webdesign igényét, melynek minőségi megjelenése nagyban függ az oldalon megjelenő képek minőségétől. Az image képekről bővebben itt olvashatsz.

Minőségi felhasználói élmény minden eszközön

Sajnos a régi weboldalak egy idő után elavulnak! A rögzített szélességű weboldalak nem teszik lehetővé a web rugalmasságában rejlő lehetőségek kiaknázását, ezért célszerű őket újragondolni a korábbi statisztikai eredmények tükrében. Saját felhasználói tapasztalatomból kiindulva is kijelenthetem, hogy a régi típusú honlap grafikák nem állják meg a helyüket a mai felgyorsult világban. Az oldalra látogató a másodperc töredéke alatt dönti el, hogy weboldalunk kiszolgálja-e információéhségét vagy a korszerűtlen megjelenítés hátrányait felismerve elkattint-e a konkurenciához.

Pintye Andrea - Dolgozzunk együtt!

Dolgozzunk együtt!

Szeretnéd, hogy az általad képviselt értékeket a megjelenésed is maximálisan támogassa?