Hogyan menti meg a UX/UI audit a vállalkozásodat?

Amit a felhasználói élmény kifejezésről tudni érdemes
Hogyan menti meg a UX/UI audit a vállalkozásodat?

A címben rejlő szavak igen erősek, főleg ahhoz képest, hogy sokan nincsenek is tisztában az UI/UX audit pontos jelentésével. Valóban igaz lehet, hogy egy ilyen felülvizsgálat képes megmenteni egy vállalkozást?

Igen. Az alábbiakban pedig nem csak ennek a mikéntjét nézzük meg, de arra is kitérünk, mi az, amire oda kell figyelni a szakember kiválasztásánál és még sok más, igazán praktikus dolgot.

Mi az a UI/UX design?

Mint minden mást, ezt is érdemes az alapokkal kezdeni. Mi a UI, UX jelentése? Először is érdemes tisztázni, hogy a UX és UI két dolog, ráadásul közel sem ugyanazok. Persze kapcsolódnak és egyik nincs meg a másik nélkül, azonban a funkciójuk teljesen más.

User experience design

A UX azaz más néven user experience magyar megfelelője felhasználói élmény. Ez a két szó igen sok mindent foglalhat magában, de összességében arról van szó, hogy a felhasználó, vagyis a személy, aki meglátogatta az weboldalunkat milyen élményeket szerzett annak használata közben. Nagyban egyszerűsíti a helyzetet, ha a “mindenki” helyett csak azokra a felhasználókra koncentrálunk, akik konkrétan a célcsoportunkba tartoznak, így nem csak egyszerűbb, de sokkal eredményesebb is lesz a honlap tervezés.

A UX designer feladata igen sokrétű, így nézzük meg a legfontosabbakat, a teljesség igénye nélkül.

  • Célcsoport meghatározása és elemzése
  • Termék vagy szolgáltatás kialakítása
  • Versenytársak figyelése és elemzése
  • A honlap drótvázának kialakítása és a navigációs térkép elkészítése
  • Folyamatos tesztelés és mérés
  • Folyamatos tartalomfejlesztés a fentiek alapján

Bár a UX audit csak a honlap elkészülése után következik be, a fenti feladat listából is látható, hogy hasznos egy jó UX designer a háznál már a legelejétől kezdve, ha a hosszútávon folyamatosan épülő marketinkommunikációs stratégia az, amiben hiszünk és bízunk.

User Interface design

A user interface design a felhasználói felület kialakítását takarja. Érdemes tudni, hogy nem minden grafikus user interface designer, azonban minden UI designer grafikus is egyben.

A UI design többek között az alábbi feladatokat foglalja magában:

  • Felhasználói felület megtervezése az aktuális webdesign trendeknek és a cég arculatának megfelelően
  • Az összes (az oldal tökéletes megjelenéséhez szükséges) grafikai munka kivitelezése

Ez ugyan nem bonyolultnak első ránézésre, azonban igen jelentőségteljes és összehangolt munkáról van szó, mely stabil, több éves szakmai felkészültséget igényel.

A UI/UX audit elengedhetetlen szerepe

Ha figyelembe vesszük a fentebb felsorolt munkák jellegét, akkor sejthető, hogy ez akár egy soha véget nem érő feladat is lehet. A trendek folyamatosan változnak, ahogy a felhasználói igények is, nem is beszélve az újabb versenytársak megjelenéséről.

Miért fontos a felhasználói élmény?

"Ha valaki tényleg akarja a termékemet, úgyis meg fogja venni, mindegy milyen a honlap." Nos, lehet, hogy ez a megállapítás igaz volt még pár éve, ma már egyáltalán nem helytálló. A kínálat hatalmasra nőtt és szinte minden terméknek van legalább egy hasonló alternatívája. Ez pedig magával hozza a tényt, hogy a vásárlók azt fogják választani, amihez a legegyszerűbben hozzá tudnak jutni, valamint, ami a jobb benyomást kelti bennük.

Weboldal elemzés

Ha egy honlap könnyen, gyorsan és egyszerűen használható, akkor a UX designer jó munkát végzett. Ha mindemellett még tetszetős is, akkor a UI designer is alapos volt.

A UI/UX három aranyszabálya

Kötelező a reszponzív megjelenés

Azt már biztosan hallotta, hogy a Google bünteti azokat a weboldalakat, amik nem reszponzívak. Nem csak egy kis sarokba állításról van itt szó, igen komoly árat fizet az akinek nem mobilbarát a honlapja. A sokak által használt keresőmotor egész egyszerűen nem fogja megjeleníteni az adott oldalt vagy nagyon hátra sorolja a keresési listában.

Az internetes óriás 2021 márciusától a mobilos megjelenés alapján rangsorolja az oldalakat. Az ok egyszerű, a Google mára már tökélyre fejlesztette a felhasználói élmény tervezését és annak kivitelezését, így pontosan tudja, hogy az emberek mindent azonnal akarnak. Ennek megfelelően pedig egyre gyakrabban vásárolunk mobilról és egyéb okos eszközökről, hiszen ezt szó szerint bármikor, bárhonnan megtehetjük. Ha eddig még nem tette volna meg, akkor még nem késő a mobilos megjelenést kidolgozni, viszont sokat ne késlekedjen, ugyanis ez mind a designerek, mind pedig a fejlesztők számára nagy feladat.

A sebesség a lényeg

Fentebb már említésre került, hogy egy átlag felhasználó türelmetlen. Ebből pedig következik, hogy ha sokat kell várnia az oldal betöltésére, akkor hamar másik alternatíva után néz. Ezenkívül a gyorsaság a jövőben még inkább fontos tényező lesz. Ezt támásztja alá a 2021-es algoritmus frissítés is, mely képes vizsgálni azt, hogy a látogatók interakciójára milyen gyorsan reagál az oldal. Így ha nem akarunk bevétel kieséssel szembenézni, akkor jobb ha a fennálló problémát mielőbb kiküszöböljük. A módszertana nem egyszerű, de a megfelelő szakember pontosan ismeri a mikéntjét.

Egyszerű, de nagyszerű

Meglepően sokan követik el azt a hibát, hogy mindent bele akarnak zsúfolni már a kezdőoldalba. Bár fontos az információ közlés, az igazán jó online marketing jelentősége abban rejlik, hogy mindennek megvan a maga helye, ezért ne próbáljunk meg hatalmas információhalmazt rázúdítani a látogatóra, hanem előbb vizsgáljuk meg mi a cél. Előnyös, ha a honlapunk rendezett, letisztult és átlátható. Ez persze nem jelenti azt, hogy unalmasnak kell lennie, viszont a könnyű áttekinthetőség a kulcsa a mobilbarát struktúrának, valamint az akadálytalan felhasználói útnak is. Egy-egy jól elhelyezett grafikai elem, animáció vagy CTA gomb nagyot dobhat az összképen. Továbbá arra is érdemes figyelni, hogy ne legyen túl sokfajta betűtípus megjelenítve, mert az igen zavaró lehet és az arculat egységét is képes megtörni. Vegyük számba a betűk méretét is, a könnyű olvashatóság miatt a különböző felületeken. Végezetül, de nem utolsó sorban pedig érdemes néhány szót ejteni a reklámokról, melyek nagy látogatottságú oldalakon közkedvelt és sok esetben jövedelmező bevételi források lehetnek, azonban ha a honlap több olyan pontján kerülnek megjelenítésre, ahol a felhasználói élményt kedvezőtlenül befolyásolják, hamar elhagyhatnak minket a látogatók.

UI/UX design audit - Vágjunk bele!

Az egyik legjobb a UI/UX design audit szolgáltatás megrendelésében, hogy a bevételünkhöz igazíthatjuk. Ha épp nem csordul túl a kassza, akkor végezzük el azokat a módosításokat, amik feltétlenül szükségesek, a többire pedig visszatérhetünk a későbbiekben.

Az általunk kínált módszerrel ez tökéletesen megvalósítható, mivel rendkívül ügyfélbarát konstrukciókban dolgozunk. A munka típusától függően komplex átvilágítással vagy egyesével keressük és tárjuk fel a rejtőzködő vagy éppen a jól látható hibákat. Amennyiben az ügyfél úgy kívánja, egy-egy probléma kiküszöbölése után az együttműködés során felfüggeszthető a honlap vizsgálata, hiszen a váratlan prioritások olykor felülírhatják a tervezett menetrendet. A művelet egésze tényszerű, dokumentált és szemmel látható, így szükségtelen azon aggódni, hogy esetleg nem értjük meg a megrendelt szolgáltatás mögött álló folyamatokat.

Egy jól felépített, gondos tervezéssel készített saját weboldal a legjobb marketing eszközök egyike. Amennyiben számodra fontos, hogy a weblapod felépítése és megjelenése szakmailag helytálló legyen, kérd segítségünket!

A bejegyzés szerzője:

Pintye Andrea

online marketing tanácsadó és stratéga

További honlap, webdesign, ui, ux cikkeink

Szeretnél profi online jelenlétet, de nem tudod mitől jó egy honlap? Van honlapod, de nem vagy benne biztos, hogy a struktúrája vagy a megjelenése optimális a felhasználóid igényeit tekintve? Íme pár tipp!

Garantált minőség

Minden munkafolyamatunkat arra építjük, hogy az elvállalt projektbe minden tudásunkat beletehessük. Nyugodt lehetsz, hogy árban és minőségben a legjobbat kaptad, nem fogy el a tudásunk munka közben, számíthatsz ránk évek múlva is, akárcsak a többi ügyfelünk.

Dolgozzunk együtt!

"Ne feledd: csak egyszer kelthetsz első benyomást!"