Mit gondolsz miről ismerszik meg egy profi logó?

Logótervezés igénye számos okból kifolyólag felmerülhet, amikor grafikus segítségére van szükség. Az embléma, logó tervezés árak között azonban nagy különbségek is lehetnek. Mire érdemes figyelni? Kivel érdemes dolgozni? Mi lehet garancia a minőségre?
Mit gondolsz miről ismerszik meg egy profi logó?

Laikusként talán nehéz lehet megítélni milyen a jó logó. Hiheted azt is, hogy önmagában csak az esztétikumról szól. Ez azonban tévedés. Egy jól megtervezett logó alapvetően ugyanis ettől sokkal többet kínál neked.

Hallgasd meg a cikket:

Nem túlzás azt állítani, hogy az emblémád a sikeres marketingtevékenységed előszobája, hiszen már a kezdetek kezdetén a felépíteni kívánt brand identitását jelöli a márkaépítésed során a különböző felületeken alkalmazva. Mi azt valljuk, hogy a harmonikus egészt tekintve a kevesebb biztosan több. Szakmabeliként pontosan tudjuk mire kell figyelni a logótervezés során, hogy végeredményben a Te elvárásaidnak és a szakmai követelményeknek is tökéletesen megfeleljen az a logó, ami a jövőben téged, illetve a márkádat képviseli majd vagy épp a rád szabott cégarculat fő irányvonalát jelöli ki.

Nézzük milyen esetben lehet szükség logótervezésre?

Induló vállalkozás

Jellemzően új vállalkozás indításakor merülhet fel a kérdés, hogy van-e egyáltalán szükség logóra? Mi a tapasztalataink alapján úgy ítéljük meg, hogy amennyiben a márkád még nem égett be az emberek fejébe, de hosszútávon szeretnéd lépésről lépésre építgetni a marketingedet, előbb utóbb szükséges lesz számodra egy olyan vizuális jegy vagy akár nevezhetjük szimbólumnak is, ami által a piac többi szereplőjétől megkülönböztethető, azonosítható leszel. A profi céges megjelenésed kialakítását jelentős mértékben befolyásolja a logó, hiszen egy jól megválasztott betűtípus által már akár a stílusával és színeivel is képes üzenni. Alapos előkészületeket követő gondos kivitelezés esetén képes azt a jelentést hordozni magában, amit képviselsz. Véleményünk szerint a téged vagy a szolgáltatásaidat tükröző profi üzleti megjelenés létrejötte egyértelműen a logótervezés feladatával indul.

Professzionális arculat

Bátran kijelenthetjük, hogy a logó az arculat kulcseleme, az egyik legfőbb vizuális lábnyom, hiszen köré rendezkedik be minden arculati elem. Új vállalkozás, cég, márka a kezdeti nehézségek és a költséghatékonyság okán sok esetben csak a logót helyezi fókuszba a megjelenést illetően, azonban a következetes és folyamatos marketingkommunikáció természetes hozadékaként előbb-utóbb megjelenik az egyedi, személyre szabott cégarculat tervezésének az igénye, mely funkcióját tekintve tulajdonképpen egységbe rendezi a különböző felületeken közvetített üzenet vizuális nyelvét.

Megújulás

Logó készítés igénye nem csak induló vállalkozások esetén merül fel. Akár évtizedek óta működő cég is eljuthat egy olyan pontra, amikor meghozza a döntést, hogy versenyképessége támogatásául a már megöregedett, beporosodott logóját megújítja, ezzel igazodva a mai trendekhez. Az adott cég életútja függvényében két út van az új logó létrejöttéhez:

Az utóbbira példaként szolgálnak a legnagyobb márkák is, mondjuk mint a McDonald’s vagy a Shell. Az ő logóik ugyanis ún. logóevolúción mennek keresztül, azaz jellemzően csak annyit módosulnak időnként, hogy maga a tényleges, az emberekben berögzült forma nem változik meg alapjaiban, hiszen esetükben a túl nagy változás akár még kockázatos is lehetne. Valld be, ez eddig még fel sem tűnt.

Saját weblap készítés

Honlapkészítés esetén előfordulhat, hogy nem rendelkezel logóval. Ez nem szerencsés, ugyanis logikailag is, de a hosszútávú stratégiai célokat tekintve is azt tanácsoljuk, hogy a webdesign formába öntését előzze meg a logókészítés, mert amennyiben a honlapod készül el előbb, abban az esetben egy esetleges későbbi arculattervezés korlátok közé szorul vagy maga a weboldal válik szükségszerűen részlegesen vagy akár teljesen újratervezendővé a vizuális jegyeit illetően.

Termék bevezetés

Új termék bevezetése a piacra rendszerint új logó vagy egyedi embléma tervezését indokolja. Egy a boltok polcaira kihelyezett termék esetén a készülő design különösen nagy jelentőséggel bír mind a megjelenés megnyerő erejét, mind a tökéletes grafikai munkát illetően, hiszen a megalkotott grafikai elemeknek a reklámtevékenységek során minden felületen jól kell működniük minőségromlás nélkül. E terület alapos rendszerszemléletű tervezési munkát igényel és az építkezés egészen az alapoktól, tehát a logó elkészítésével kezdődik.

Attól igazán a Tiéd, hogy szeretni tudod.

A szépség megítélése szubjektív, ezért aggodalommal tölthet el, hogy mi lesz, ha a megbízott grafikus nem olyan logót rajzol, amivel azonosulni tudsz vagy szimplán nem tetszik. Nos, ez valóban előfordulhat. Mi viszont az évek alatt olyan jól bevált munkafolyamaton viszünk végig, mely garantálja, hogy elégedettséggel könyveld el a közös munkát. Gyakori eset, hogy a megbízóink a kapott logóterveket összehasonlítják egymással és a végleges grafika kiválasztását megvitatják olyan személyekkel is, akik véleményére adnak. Ilyen helyzetben azonban számolni lehet azzal, hogy az egyének különböző érzésvilágából adódóan ki-ki más-más logót tart ideálisnak, hiszen a kapcsolódás miértje elfogultságra adhat okot.

Ki lehet a számodra megfelelő szakember?

Elégedett ügyfeleink állítása szerint ők maguk a megérzéseikre hagyatkoztak, amikor minket választottak céges megjelenésük kialakításában partnernek. Ha az első benyomás számodra is pozítív, megnézted a referenciáinkat és esetleg már az Instagramon is követsz minket — ahol én, Pintye Andrea egyszemélyben képviselem a stúdió értékrendjét és osztok meg kulisszatitkokat — , de szívesen fogadnál tőlünk némi tájékoztatást még arról is, hogy csapatunkban melyek a logó tervezés lépései, akkor íme:

  • Alaposan felmérjük az igényeidet, pozícionálunk.
  • Céljaid ismeretében tisztázzuk a logód alapvető funkcióját.
  • Meghatározzuk a stílusod és a színeket.
  • Megismertetjük veled milyen logótípusok vannak.
  • Több tervet is kapsz, hogy legyen választási lehetőséged.
  • Ha egyik sem nyeri el a tetszésed, addig dolgozunk, amíg azt nem mondod: Igen...tökéletes!!!

Örülnénk, ha a rád szabott, neked tervezett logó lehetne a következő büszkén vállalt referenciamunkánk itt a honlapunkon!

Tapasztalt és megbízható csapatként készen állunk az új kihívásra! Elképzeled, mi pedig formába öntjük.

A bejegyzés szerzője:

Pintye Andrea

online marketing tanácsadó és stratéga

További grafika, arculat cikkeink

A megnyerő céges megjelenés (arculat) hatékonyan képes támogatni a marketinged, mert a minőségi grafika a reklámtevékenységed eredményességét tudja növelni! Íme pár tipp cégarculat tervezés és logó készítés témában egy grafikai stúdió tollából!

Garantált minőség

Minden munkafolyamatunkat arra építjük, hogy az elvállalt projektbe minden tudásunkat beletehessük. Nyugodt lehetsz, hogy árban és minőségben a legjobbat kaptad, nem fogy el a tudásunk munka közben, számíthatsz ránk évek múlva is, akárcsak a többi ügyfelünk.

Dolgozzunk együtt!

"Ne feledd: csak egyszer kelthetsz első benyomást!"