Így válogassuk össze a színeket

Logótervezés kisokos III. rész
Így válogassuk össze a színeket

A különböző színek, különböző jelentéssel bírnak. Érdemes egy kicsit mélyebben elmerülni a színtan rejtelmeiben, amikor arculattervezés vagy logókészítés került porondra, hiszen a színeknek komoly szerepe van a döntési és érzelmi folyamatban.

A logó és ami mögötte van

Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a márkaépítés egyik legmeghatározóbb eleme a logó. A professzionális, egységes cégarculat tervezés pedig a marketingstratégia vizuális kommunikációjában játszik fontos szerepet. Nem véletlen, hogy a legsikeresebb cégek pénzt és kiemelt figyelmet szánnak a megfelelő logó elkészítésének folyamatára. A logótervezés feladata hozzájuk képest kisebb büdzséből is kihozható, közel ugyanolyan eredménnyel, csupán némi kutatómunkával.

A logótervezés szabályai és egy kis színpszichológia marketing

A Logótervezés kisokos cikksorozatunk előző bejegyzésében megismerkedtünk a különböző típusú logókkal, illetve azt is megbeszéltük, hogy miért is van kiemelten fontos szerepe. Ideje áttérni az egyik legnagyobb hatalommal bíró attribútumra, a színpszichológia marketingre.

Ha sorra vesszük a nagy cégek logóit, akkor megfigyelhetjük, hogy sok helyen egyezést találunk. Véletlen lenne? Egyáltalán nem!

Az exkluzív fekete logó

A luxus márkák gyártói sokszor voksolnak a fekete színre, hiszen az már önmagában is felsőbbrendűséget, eleganciát sugall. Gondoljunk csak az Apple-re vagy éppen a Chanel-re. Az exkluzivitás pedig sokba kerül, így ezen termékek és szolgáltatások esetén számítunk is rá, hogy mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlni.

Logótervezés (fekete logók a luxus képviseletében)

A mindig feltűnő vörös

Nem lehet úgy elmenni egy vörösbe öltöztetett plakát mellett, hogy legalább csak egy pillantást ne vessünk rá, ugyanis mágnesként vonzza a tekintetet. A piros szín általában a gyorsaság, dinamizmus érzésével társul, gondoljunk csak a Ferrarira. Ámde ennél sokkal több van benne, ugyanis az éhség érzetet is képes fokozni, így ha élelmiszerekkel foglalkozunk, akkor mindenképpen legyen a logóban valami vörös.

Logó készítés (piros logók, mint példák)

A sárga boldogságot sugall

A sárgáról sokaknak az irigység ugrik be, legalábbis első hallásra. Az igazság azonban, hogy a sárga képes a boldogság érzését kiváltani, különösen akkor, ha valamilyen melegebb árnyalatáról van szó. Tökéletes példa erre a McDonalds logója, ami ráadásul a pirossal társul, így az éhség kiváltása és a válasz, azaz a finom falatok is megtalálhatóak egyazon logóban.

Logótervezés (sárga logók)

A kékben mindig megbízhatsz

Nem hiába választják a különböző pénzintézetek a kék színt, ugyanis ez megbízhatóságot és hűséget jelképez. Itt meg lehetne említeni a Tesco kék-piros logóját is, ahogy arról már szó volt, a piros éhséget válthat ki, a kékkel társítva pedig megkapjuk az üzenetet, hogy ha éhesek vagyunk, akkor bizony a Tesco lesz amire számíthatunk.

Logótervezés (kék logók)

Válassz zöldet, ha fontos a környezet

A zöld a környezettudatosság, a természet színe, noha jó tudni, hogy folyamatos növekedést is jelent, illetve a harmónia is megemlíthető. Célszerű választás olyan vállalkozásoknak, akiknek fontos a környezettudatosság, de a természetesség, szépség jegyében tevékenykedők is jól járnak vele.

Logótervezés (zöld logók)

Elveszve a színkavalkádban

Mind ismerünk legalább egy olyan logót, amiben megannyi szín van. Bizony a Google nagyon egyszerű, ám annál sokatmondóbb emblémájáról van szó. Ezzel egy vállalkozás elmondhatja magáról, hogy mennyire sokszínű. Noha, érdemes vigyázni vele, ugyanis a sok szín használatával lehet, hogy a leglényegesebb mondanivalónk is csak egy lesz a sok közül és elveszíti a hatását.

Tökéletes színválasztás 2 lépésben

Ugyan csak pár szín lett említve a megannyi lehetséges közül, de már így is igen nehéz lehet a döntés. Szerencsére van egy két lépésből álló trükk arra, hogy leszűkítsük a hatalmas skálát.

1. Mit árulsz?

Legyen szó szolgáltatásról vagy konkrét termékről, nagyon fontos, hogy pontosan tisztában legyél azzal, hogy ki hozza meg a vásárlási döntést, azaz ki fogja megvenni. Tegyük fel, hogy egy csúszdaparkba értékesítesz jegyeket. Nagy többségében nyilván kisgyerekek szeretnének majd meglátogatni, azonban a vásárlási döntést nem ők fogják meghozni, hanem a szülők. Azonban ha az említett csúszdaparknak szeretnél csúszdát eladni, akkor megint más szemmel kell nézned, hiszen a vásárlók a csúszdapark tulajdonosai, befektetői lesznek, ami leginkább vagyonos magánszemélyeket, gyakrabban önkormányzatokat takar.

2. Ki a célközönséged?

Hasonló kérdés az előzőhöz, de mégsem ugyanaz és ebben rejlik a titka. Itt ugyanis nem a vásárlóban szeretnél valamilyen érzést kelteni a termékeddel, szolgáltatásoddal, hanem megpróbálod kideríteni, hogy nekik alapból mi tetszik. Ez nem csak a logó színét határozhatja meg, de a termékfejlesztés irányában is hatalmas segítség. A tűzpirosra voksolnak a legtöbben? Akkor érdemes minél gyakrabban egy-egy új fejlesztéssel előrukkolnod. A kékre esett a választás? Az újdonságok helyett fókuszálj a már meglévő termék folyamatos fejlesztésére.

Ha még így sem egyértelmű a választás, akkor keress minket és átbeszéljük a lehetőségeidet.

A bejegyzés szerzője:

Pintye Andrea

online marketing tanácsadó és stratéga

További grafika, arculat cikkeink

A megnyerő céges megjelenés (arculat) hatékonyan képes támogatni a marketinged, mert a minőségi grafika a reklámtevékenységed eredményességét tudja növelni! Íme pár tipp cégarculat tervezés és logó készítés témában egy grafikai stúdió tollából!

Garantált minőség

Minden munkafolyamatunkat arra építjük, hogy az elvállalt projektbe minden tudásunkat beletehessük. Nyugodt lehetsz, hogy árban és minőségben a legjobbat kaptad, nem fogy el a tudásunk munka közben, számíthatsz ránk évek múlva is, akárcsak a többi ügyfelünk.

Dolgozzunk együtt!

"Ne feledd: csak egyszer kelthetsz első benyomást!"