Logótervezés esetén mikor indokolt egy illusztrált egyedi kabala?

Az egyedi embléma, kabala tervezés, illetve a rajzos illusztráció afféle plusz ingerként támogatja logó készítés során azt az alapkoncepciót, ami nem más, mint a közvetíteni kívánt üzenet vizuális megerősítése.
Logótervezés esetén mikor indokolt egy illusztrált egyedi kabala?

A logó a márka identitásának egyik alappilléreként szavak nélkül is beszél, főleg ha a vizuális erőt egy jelkép is támogatja. Mutatjuk mi az a lehetőség, ami által garantáltan felismerhetővé válik a márkád még a legnagyobb reklámzajban is.

Hallgasd meg a cikket:

Megbízóink még laikusként is zsigerileg érzik, hogy a logó készítés egy fontos állomás a grafikai tervezés során, legyen szó akár egy teljesen új márka megjelenésének kialakításáról vagy épp rebranding stratégiáról.

Azt viszont csak kevesen tudják, hogy igazából miért is számít kulcstényezőnek az arculattervezés folyamatában. A témában épp ezért igyekszünk Téged minél több hasznos információval ellátni a blogon grafika, arculat kategóriában.

Ahány grafikus, legalább annyiféle ötlet létezhet egy logót illetően, ezért azt javaslom olyan szakembert válassz, akinek a hozzáértésében bízni tudsz. A márkád vizuális jegyeinek megalkotásához jó alap, ha van pár saját elképzelésed, melyekből meg lehet alkotni végeredményben azt a logót, amivel a leginkább tudsz majd azonosulni.

Inspirálódáshoz segítségképpen egy korábbi cikkben a leggyakoribb logótípusok kerülnek bemutatásra, ha nagyon nem tudod milyen irányba lenne érdemes elindulni.  Most pedig ezek közül szeretnék egy típust kiragadni és alaposabban körbejárva bemutatni azt.

A mascot stílusról lesz szó, ami igazán különlegesnek számít, mivel az illusztráció és a logótervezés között helyezkedik el. 

Mi az a mascot logó?

A mascot design bizonyára a hétköznapokból lesz ismerős a számodra. Lényegében kabala logóról beszélünk, amely egy azonosítható karaktert ábrázol, gyakran mesefigura formájában. Csak, hogy pár példát említsek rögtön az elején:

The bulldog Amsterdam logója, mascot stílusú logó tervezés, illusztrált logó készítés

Az említett márkák talán jobban segítenek Neked abban, hogy magát a stílust be tudd azonosítani, de akár még pár külföldi sportcsapatot is kiemelhetünk a sorból, hiszen Amerikában megszokott, hogy a különböző sportágak csapatainak van valamilyen kabalafigurája. A sportszervezetek az állatokat szeretik felhasználni, mert ezáltal játékosaikhoz kapcsolják erejüket.

The bulldog Amsterdam logója, mascot stílusú logó tervezés, illusztrált logó készítés

Az éttermek és élelmiszer-márkák is nagy rajongói a kabaláknak. A Bulldog egy amszterdami székhelyű vállalat, amely kávézók üzletláncát és szállodákat üzemeltet, valamint webshopjában logózott termékeket értékesít. A kávézólánc kabalája a bulldog rajzfilmfigura egy hűséges, barátságos és makacs állat, aki a végsőkig harcol. A márka sikertörténete olyan, mint egy amerikai álom, hiszen az idők során a turisták mágnesévé vált és látványosságKént tartják számon. 

Mi több az olimpiai játékoknak is van mindig saját figurája. 

Olimpiai logók, mascot stílusú logó tervezés, illusztrált logó készítés

Olimpiai logók, mascot stílusú logó tervezés, illusztrált logó készítés

Illusztrált embléma, mint a marketing kommunikáció vizuális védjegye.

A kabala figurák mint látod, segíthetnek a mélyebb kötődés kiváltására, mivel egyedi módon, szerethetően segítik az azonosíthatóságot. Fontos szerepet töltenek be a képviselt értékek szolgálatában, ugyanis legfőbb szerepük az, hogy üzenetet közvetítsenek a határozott vizuális nyelv által. Karakterük révén van bennük egy sajátos erő. 

Kiknek lehet érdekes az embléma tervezés, kiknek érdemes elgondolkodniuk egy saját kabalafigurán?

A felsorolás nem teljes, csupán a főbb vonalakra mutat rá. 

Iparági megkötés igazából nincs a kabala tervezés területén, hogy kinek, minek lehet a nevéhez figurát társítani. Mindössze annyi a lényeg, hogy jól kell megválasztani a karaktert. 

Ideális kabala lehet 
  • egy valós személy karaktere,
  • kitalált ember vagy állat,
  • de akár egy tárgy is,
  • és van, hogy csak egy betűt töltenek meg élettel (kap egy mosolygós szájat, szemeket). 
Az illusztrált, egyedi mascot stílusú logó tervezés során megszülető karakterek vagy kabalák előnyei:
  • A letisztult dizájnokhoz képest karakteresebb, feltűnőbb, dominánsabb márka megjelenést képes biztosítani.
  • Képes akár szöveg nélkül is kommunikálni, képviselni egy eszmét, hiszen önmagában is teljes értékű üzenethordozóként funkcionál.
  • A szemlélő saját belső képi világát, képzelőerejét is megmozgatja, behív egy fantáziavilágba.

Egyszóval segít a piaci szürkeségből kiemelkedni, színessé, egyedivé tenni a céget, a márkát és emlékezetessé és szerethetővé is egyben. Ami ebben a nagy versenyhelyzetben valljuk be szükséges is. 

A cikk zárásaként talán nem túlzás kijelenteni, hogy…

…az egyedi embléma készítés képes lehet a piaci zaj fölé emelni egy márkát.

Amennyiben a kivitelezésben segítségre szorulsz, vedd fel velünk a kapcsolatot és csapatunk garantálja, hogy alapos pozícionálást követően az igényeidnek megfelelő, személyre szabott kabala megszületéséhez járul hozzá.  

A bejegyzés szerzője:

Pintye Andrea

online marketing tanácsadó és stratéga

További grafika, arculat cikkeink

A megnyerő céges megjelenés (arculat) hatékonyan képes támogatni a marketinged, mert a minőségi grafika a reklámtevékenységed eredményességét tudja növelni! Íme pár tipp cégarculat tervezés és logó készítés témában egy grafikai stúdió tollából!

Garantált minőség

Minden munkafolyamatunkat arra építjük, hogy az elvállalt projektbe minden tudásunkat beletehessük. Nyugodt lehetsz, hogy árban és minőségben a legjobbat kaptad, nem fogy el a tudásunk munka közben, számíthatsz ránk évek múlva is, akárcsak a többi ügyfelünk.

Dolgozzunk együtt!

"Ne feledd: csak egyszer kelthetsz első benyomást!"