Hogyan kapcsolódik a logótervezés és a tipográfia?

Logótervezés kisokos IV.
Hogyan kapcsolódik a logótervezés és a tipográfia?

A címben feltett kérdésre a válasz értelemszerűnek tűnhet vagyis mind a kettőt grafikus készíti. Ez így is van, azonban ennél sokkal több kapcsolat van a logótervezés és a tipográfia között. Először is érdemes tisztázni, mi is az a tipográfia.

Dióhéjban a tipográfia a nyomtatott betűkkel foglalkozó művészeti ág, ami jóval komplexebb, mint ahogy azt a legtöbben gondolják. Ez nem csak egy egyszerű szakma, hanem egy, az évszázadok során kialakult, folyamatosan változó művészeti ág, nem hiába íródott már róla sok-sok több száz oldalas könyv.

Miért hasznos a tipográfia?

A jól megválasztott betűkészlet és annak ábrázolása biztosítja, hogy az írott kommunikációnk a lehető leggyorsabban jusson el az olvasóhoz. Gondoljunk csak bele mit jelent ez praktikusan. Mi is sokkal könnyebben hagyunk ott egy olvasmányt, ha nehéz olvasni, még akkor is, ha amúgy érdekes lenne a mondanivalója. Ezt pedig nem csak a betű típusa befolyásolja, hanem a bűtők közötti távolság és a méret is. Mindezeken túl még nagyon sok mindent meg lehetne említeni, de a mélyebb ismeretek már szövegtördelő, grafikus munka határát feszegetik, így nézzük meg azokat a tulajdonságokat, ami logókészítés szempontjából fontos.

Hogyan kapcsolódik a logótervezés és a tipográfia?

Némely vállalkozás logóját nem csak egy embléma teszi ki, de maga a cég neve is megjelenik. A grafikusok és marketingesek egyöntetűen javasolják, hogy legyen több változat is, így bármire is legyen szükség, az már ott lesz.

A logóhoz legjobban illeszkedő betűtípus

Három igen egyszerű dolgot kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes betűtípust.

  • Amikor a logó betűtípusát választjuk ki, akkor szem előtt kell tartsuk, hogy nem feltétlen kell ugyanabból a családból származnia, mint amit a honlapon és kiadványokban használunk, de az sem jó, ha nagyon eltér tőle.
  • Ugyanez a szabály vonatkozik a cég tevékenységére is. Ha például gyerekjátékok forgalmazásával foglalkozunk, akkor igen furán hat kiválasztani egy nagyon szögletes, szigorú betűtípust.
  • Ugyancsak érdemes az embléma vonalvezetését és stílusát is figyelembe venni, hiszen ez lesz a fő motívum, amit mindenhol megjelenítünk.
Plusz tippek haladóknak

Amennyiben úgy döntünk, hogy a grafikussal, arculattervezővel együtt dolgozva mi is utánajárunk a betűtípusoknak, akkor mindenképpen figyeljünk oda az alábbiakra:

  • Lehetőség szerint olyat válasszunk, ami magyar karaktereket, mint például az ü, ű is meg tud jeleníteni
  • Folyamatos szöveghez válasszunk szellősebb betűtípusokat, ami nagyobb betűtávval rendelkezik, de nem szabad túl távol állót sem választani. A Montserrat például lehet egy kiinduló pont.
  • A sortávolságról sem szabad megfeledkezzünk. Ebben az esetben is érvényes az előző pontban említett szabály, ne legyen túl közel, se túl távol.
  • Ne használjunk túl sok betűtípust, mert az oldal el fogja veszteni a professzionalitását, azonban törekedjünk arra, hogy ne legyen unalmas sem.

Egy biztos, ha elakadunk, akkor egy grafikus, arculat tervezéssel foglalkozó szakember se perc alatt ki fog segíteni bennünket.

Pintye Andrea

Pintye Andrea

online marketing tanácsadó és stratéga

Garantált minőség

Minden munkafolyamatunkat arra építjük, hogy az elvállalt projektbe minden tudásunkat beletehessük. Nyugodt lehetsz, hogy árban a legjobbat kaptad, nem fogy el a tudásunk munka közben, számíthatsz ránk évek múlva is, akárcsak a többi ügyfelünk.
  • Prémium minőségre törekszünk

  • Maximalistán, és lelkesen dolgozunk

  • Elégedettséged fontos számunkra

Dolgozzunk együtt!

"Ne feledd: csak egyszer kelthetsz első benyomást!"